Napenergia hatása a környezetre

Napenergia hatása a környezetre

Megújuló energiaforrásként a napenergia fontos szerepet játszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében és az éghajlatváltozás mérséklésében, ami kritikus fontosságú az emberek, a vadon élő állatok és az ökoszisztémák védelme miatt. A napenergia hatása a környezetre javíthatja a levegő minőségét és csökkentheti az energiatermelésből származó vízfelhasználást.

Mivel a földre szerelt fotovoltaik (PV) és a koncentráló napenergia-termelő létesítmények földhasználatot igényelnek, a helyszíneket úgy kell kiválasztani, megtervezni és kezelni, hogy a minimálisra csökkentsék a helyi vadon élő állatokra, élővilágra, valamint talaj- és vízkészletekre gyakorolt ​​hatást. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának (DOE) Solar Energy Technologies Office (SETO) olyan kutatásokat támogat, amelyek célja a napenergia-létesítmények, a vadon élő állatok és az ökoszisztémák egymásra hatásának jobb megértése, valamint olyan stratégiák azonosítása, amelyek maximalizálják a helyi környezet előnyeit.

Miért fontos ez a kutatási téma?

Különféle forgatókönyveket mutat be a napenergia alkalmazására vonatkozóan, amelyek segíthetik az országokat abban, hogy 2035-re szén-dioxid-mentes villamosenergia-hálózatot állítsanak elő. A tanulmány szerint a napenergia fejlesztéséhez akár 5, 7 millió hektárnyi területre is szükség lehet, ami körülbelül 0, 3 millió hektár. Mivel a napenergia-projektek elterjedése folyamatosan növekszik, annak jobb megértése, hogy a napenergia-infrastruktúra hogyan hathat a vadon élő állatokra és a környező környezetre, segít olyan stratégiák és technológiák kidolgozásában, amelyek elkerülhetik vagy minimalizálhatják a káros hatásokat és maximalizálja az előnyöket.

A napelemes projektek elhelyezése és engedélyezése során a napelem-fejlesztők általában több helyszínt, helyszíntervezést és működési stratégiát értékelnek. Felmérik projektjeik környezeti hatásait a vonatkozó szövetségi, állami és helyi törvények betartásával; a szabályozók véleményének kérése; valamint hatásvizsgálatok és hatásmérséklés elvégzése. A napenergia-fejlesztőknek, a szabályozóknak, a fogadó közösségeknek és más érdekelt feleknek érdekükben áll olyan stratégiák és eszközök azonosítása, amelyek javítják a helymeghatározási és engedélyezési folyamatot, és biztosítják a környező ökoszisztémák egészségét. A rendelkezésre álló erőforrások számának és a gyakorlatban bevált stratégiák növelésével az érdekeltek javíthatják a döntéshozatalt, csökkenthetik a soft költségeket vagy a nem hardverköltségeket, és segíthetik a SETO-t céljai elérésében.

SETO Napenergia-, vadvilág- és környezetkutatás

A SETO által finanszírozott kutatási projekteket az érdekelt felek együttműködő csoportjai vezetik, amelyek között szerepelhetnek a napenergia-ipar, a napenergiával foglalkozó közösségek, az állami és helyi önkormányzatok, az egyetemek, a környezetvédelmi és természetvédelmi nonprofit szervezetek, valamint a mezőgazdasági ágazat képviselői. Technikai segítségnyújtási programokon keresztül a SETO az érdekelt felek közötti információcserét is ösztönzi a legújabb eszközökről és módszerekről, amelyek lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy környezettudatos módon alkalmazzák a napenergiát.

Kutatási fókuszterületek

Vadon élő állatok és napelemek kölcsönhatásai. Technológiák és módszertanok kidolgozása a vadon élő állatok, az ökoszisztémák és a nagyméretű napenergia-létesítmények, köztük a madárfajok közötti kölcsönhatások jobb nyomon követésére és megértésére. Útmutató és döntéshozatali eszközök fejlesztése napelem-beporzó élőhely-projektek megvalósításához nagyszabású szoláris létesítményeken. Az őshonos beporzó rovarok, madarak és denevérek sokféleségének és bőségének felmérése a beporzó élőhely és a nagyméretű napelem parkok együttes elhelyezéséhez. Technológiák és módszertanok kidolgozása a projektek és a madárfajok közötti kölcsönhatások jobb nyomon követésére és megértésére.

Csapadékvíz lefolyás és vízminőség

Területi kutatások elvégzése egy olyan modell kifejlesztésére és validálására, amely előrejelzi a csapadékvíz beszivárgását és lefolyását számos helyszíni körülmény esetén, és meghatározza a csapadékvíz kezelésének legjobb gyakorlatait a földre szerelt napelemes telephelyeken.
Az úszó fotovoltaikus (FPV) rendszerek vízminőségre, a vadon élő állatok tevékenységére és a PV teljesítményére gyakorolt ​​hatásának felmérése.

Talaj egészsége

A talajviszonyok és a gyepek ökoszisztéma egészségi állapotának nyomon követése a legelő alapú szarvasmarha-legeltetéssel együtt elhelyezkedő napelemes létesítményekben.
A talaj egészségi állapotának és mikroklimatikus viszonyainak számszerűsítése számos növény számára, különféle napelem-rendszerek mellett.
Keressen a Napenergia Kutatási Adatbázisban, ha többet szeretne megtudni az egyes SETO által finanszírozott projektekről.

Kapcsolódó bejegyzések