Kerékpáros navigáció

Kerékpáros navigáció

Miután kiválasztotta az útvonalat, valószínűleg szüksége lesz egy módra a kerékpáros navigáláshoz. Ha még nem választott útvonalat, nézze meg a Bikepacking kerékpáros navigáció alapismeretek útmutatót. A kialakított útvonalak esetén előfordulhat, hogy a navigációs alkalmazást vagy térképet kiválasztják Önnek. Másoknál előfordulhat, hogy egyszerűen rendelkezik a GPX-adatokkal, amelyeket bármilyen alkalmazásban vagy útválasztó eszközön használhat.

Egy jó backcountry navigációs rendszer két dolgot tartalmaz. A tervezett útvonal és az, hogy hol tart. A térkép, amely bemutatja a közeli utakat és ösvényeket, tereptárgyakat és topográfiai jellemzőket, valamint azt, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a környező területhez. Ez arra szolgál, hogy probléma esetén megtalálja a legközelebbi főutat, megtervezze a gyorsutat, ha lemarad a menetrendről, vagy válaszoljon a kérdésre: „Mi az a klassz dolog ott, és érdemes egy kerülőt tenni, hogy megnézzük?”

Bárki, akinek okostelefonja van, mindkét alapot ingyen vagy nagyon olcsón lefedheti néhány egyszerű GPS-navigációs és térképező alkalmazással. Néha még a vízforrások, a kempingek és a szolgáltatások magassági profilját és elhelyezkedését is láthatja az út mentén.

Bármelyik navigációs rendszert is választja, vegye figyelembe az alábbi fontos tippeket. Ne számítson arra, hogy útjelző táblákat fog találni, vagy embereket, akik útbaigazítást kérnek. Vigyen magával egy tartalék navigációs rendszert arra az esetre, ha az elsődleges elázna, eltörne vagy elveszne. Az utazás megkezdése előtt töltsön le mindent, amire szüksége lehet – GPX-fájlokat, áttekintő térképeket, útvonaljegyzeteket stb. –, így telefon vagy adatszolgáltatás nélkül is navigálhat.

Kerékpáros navigáció eszközökkel és alkalmazásokkal

Ha Adventure Cycling útvonalon utazik, mindent összegyűjtöttünk, amire szüksége van egy praktikus Kerékpárút-navigátor alkalmazásban és papírtérkép-készletekben . Mindkettő tartalmaz útvonaltérképeket, szolgáltatási címtárakat és magassági profilokat. A térképeken lépésenkénti irányok vannak, az alkalmazás pedig valós idejű időjárást, követendő útvonalat és szolgáltatásokat. Az Adventure Cycling GPX-fájlokat is értékesít, amelyeket saját GPS-eszközével használhat.

Az ábrán egy térkép, egy alkalmazás, egy mobiltelefon és egy GPS-eszköz látható kerékpáros navigáció, amelyek az útvonalon való navigálás különböző módjait mutatják be. Egy jó navigációs rendszer képes megmenteni a szalonnát, ha a dolgok rosszul mennek el kerékpározás közben.

Számos ingyenes vagy olcsó okostelefon-alkalmazás létezik, amelyek GPX-útvonalak importálására és térképek letöltésére képesek offline navigációhoz. A GPS-szel való utazás elterjedt és kényelmes választás, mivel sok útvonaltervező a platformon keresztül teszi közzé térképét, de az nem ad részletes térképet a környékről. A Backcountry Navigator és a Gaia GPS két másik népszerű lehetőség, amelyek GPS-útvonal-navigációt és offline térképcsempéket biztosítanak nagyobb területeken. A Maps.me és a Google Maps alkalmazás egyaránt kínál letölthető térképeket a főbb utakról, amelyek hasznosak lehetnek abban az esetben, ha át kell irányítania vagy módosítania kell a terveket.

Az okostelefon-alkalmazások nagyszerű módja annak, hogy gyorsan és olcsón elinduljon, de a szokásosnál gyorsabban lemerítik az akkumulátort, ezért mindenképpen vigyen magával egy (vagy kettő) extra power bankot. Meglepően ki vannak téve a vidéki utazások keménységének is, ezért tartsa őket biztonságosan tokban vagy táskában, hogy megvédje őket a víztől, a portól és az ütésektől.

A lelkes kerékpárosok néha befektetnek egy dedikált GPS-eszközbe, mint például a Garmin vagy a Wahoo Elemnt, amelyeket általában a kormányra szerelnek. Ezek hasonló funkcionalitást biztosítanak, mint az okostelefon-alkalmazások, de erősebbek, vízállóbbak és jobb az akkumulátor-élettartamuk.

Kapcsolódó bejegyzések